Wat is mindfulness?

Het betekent: met aandacht ZIJN in het moment. Dus: bewust in het huidige moment zijn, zonder oordeel.

Het begint met een houding van mildheid, respect, waardigheid. Het is eerst leren omgaan met jezelf, bij uitbreiding met anderen en met de wereld.

Doen we dit dan niet? Wij handelen, reageren heel vaak op automatische piloot met aangeleerde of meegekregen patronen. We leren echter aandacht aan het moment geven en zo kunnen we dit automatisch patroon doorbreken. Door IN het moment te zijn kunnen we onze gedachten, onze emoties, onze lichamelijke reacties beter observeren, met mildheid en zonder onszelf te bekritiseren.

Infosessies met ervaringsoefeningen

Wil je toch liever eens horen wat mindfulness nu eigenlijk is? Wil je ook ervaren wat aangeboden wordt? In deze sessie laat ik jou proeven van enkele ademhalingsoefeningen, een korte medidatie,….

Voor wie?

Voor mensen die benieuwd zijn , maar ook voor ervaren deelnemers, want mindfulness vraagt een  houding van ‘een beginner’, elke dag opnieuw, alsof je voor de eerste keer ‘deze’ blauwe lucht ziet, wat het  ook is .

In deze sessie kun je ook  voelen OF dit iets voor jou is, want er is natuurlijk ook mogelijkheid om vragen te stellen, mogelijkheid tot gesprek, om ervaringen te delen.

Wanneer?
Prijs

NEEN! Een zweverig gevoel krijg je door je met je geest uit de werkelijkheid terug te trekken. Nu doen we net het tegenovergestelde: we gaan de werkelijkheid aan. Wat gebeurt hier? Soms is die werkelijkheid fijn en soms heftig.

Oordelen doen we vaak automatisch. Wanneer we observeren dàt we oordelen, oefenen we net om goed te kijken en dit oordeel even uit te stellen, beter te kijken, te onderzoeken.

Wat is de link met het boeddhisme ? Mindfulness is geen boeddhisme of een religie. We gebruiken technieken uit het boeddhisme en hebben deze aangepast.

Boeken van David Dewulf, Jon Kabat- Zin, Mark Williams

Mindfulness is niet ‘even ontspannen’; het is geen veredelde vorm van relaxatie. Natuurlijk kun je rust ervaren: leuk! Maar je kunt ook onrust ervaren: interessant! We leren met die onrust omgaan, die observeren, waarnemen wat in onze geest en in ons lichaam gebeurt.

Niet dus, we kijken niet weg van onze gedachten. We kijken net wàt onze gedachten vertellen. We blijven aanwezig, zonder iets te onderdrukken, zonder ons erin te laten meeslepen.

Gevoelens zijn belangrijke signalen. Ze vertellen ons net wat er speelt; we geven ze bestaansrecht; we leren er dan ook mee omgaan.

Het wordt wel vaak in therapie gebruikt. Maar mindfulness gaat niet over jouw verhaal. We experimenteren wel met hoe je met jouw geschiedenis omgaat.

Staat jouw vraag er niet tussen?  
info@inzichtinzicht.be

Vragen?

Aarzel niet mij te contacteren

Kan ik iets voor jou betekenen maar heb je vragen? Twijfels? Onduidelijkheden? Aarzel niet me te contacteren. Ik help je graag verder.